Werkgevers die hun werknemers op locatie willen laten testen, kunnen daar een tegemoetkoming voor aanvragen. Ze krijgen dan €61,06 per afgenomen test. Het ministerie van Volksgezondheid heeft de regeling in het leven geroepen en er in totaal 450 miljoen euro voor beschikbaar gesteld. De regeling loopt een halfjaar en kan eventueel worden verlengd.

Werkvloer veiliger

Het voornaamste doel is om de werkvloer veiliger te maken en het coronavirus eerder op te sporen. Het inrichten van een eigen teststraat betekent niet dat andere maatregelen niet meer gevolgd hoeven te worden, zoals het houden van anderhalve meter afstand. Een eigen teststraat kan met name interessant zijn voor bedrijven waar mensen fysiek moeten samenwerken, verwachten de organiserende partijen. Bijvoorbeeld in de logistiek, bij productiebedrijven en in sommige contactberoepen.

Arbodienst

De tegemoetkoming is in eerste instantie bedoeld voor bedrijven en organisaties voor wie thuiswerken niet mogelijk is. Zij krijgen geld voor het afnemen en analyseren van de testen; de testen zelf worden niet vergoed. De aanvraag voor de tegemoetkoming kan overigens niet door de werkgevers zelf worden gedaan, maar loopt via hun arbodienst of bedrijfsarts. Zij kunnen zich hier voor aanmelden en vervolgens maandelijks factureren.

De teststraat moet altijd onder supervisie van de bedrijfsarts of een arbodienst staan. Zij verzorgen ook de communicatie van de testuitslagen, zowel naar de geteste werknemers als naar de lokale GGD. De werkgever krijgt hier geen inzicht in en mag werknemers ook niet verplichten zich te laten testen.

Via https://www.werkgeverstesten.nl/ kunnen werkgevers meer informatie vinden over de protocollen, het opzetten van een teststraat, leveranciers van de hulpmiddelen en draaiboeken. De site is een initiatief van VWS, MKB-Nederland en VNO-NCW.

Indien u nog vragen heeft kunt u contact opnemen, 0497-385558.